Коли вкладнику проблемного банку оскаржувати невключення його в списки на виплату з ФГВФО?

Арсен Маринушкин

Арсен Маринушкін опублікував у Fasebook розяснення на запит вкладниці «Дельта Банку» такого змісту:

«Чи можна пред’явити позов до Уповноваженої особи «Дельта Банку», якщо мій вклад закінчився до 03 березня, а у списках на виплату в банку агенті я себе не знайшла?»

Порядок визначення вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами, врегульований статтею 27 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», відповідно до якого уповноважена особа Фонду складає перелік вкладників та визначає розрахункові суми відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду відповідно до вимог цього Закону та нормативно-правових актів Фонду станом на день отримання рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку. Уповноважена особа Фонду протягом трьох днів з дня отримання Фондом рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку формує повний перелік вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду, із визначенням сум, що підлягають відшкодуванню. Уповноважена особа Фонду зазначає у переліку вкладників суму відшкодування для кожного вкладника, яка розраховується виходячи із сукупного обсягу всіх його вкладів у банку та нарахованих процентів. Нарахування процентів за вкладами припиняється з дня прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку. Інформація про вкладника в переліку вкладників має забезпечувати його ідентифікацію відповідно до законодавства. Протягом шести днів з дня отримання Фондом рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку виконавча дирекція Фонду затверджує реєстр вкладників для здійснення виплат відповідно до наданого уповноваженою особою Фонду переліку вкладників. Фонд публікує оголошення про відшкодування коштів вкладникам у газетах «Урядовий кур'єр» або «Голос України» та на своїй офіційній сторінці в мережі Інтернет не пізніше ніж через сім днів з дня отримання Фондом рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

При цьому, уповноважена особа Фонду протягом трьох днів з дня отримання Фондом рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію формує перелік вкладників, кошти яких не підлягають відшкодуванню Фондом відповідно до частини четвертої статті 26 цього Закону.

Перелік складається станом на день прийняття Національним банком України рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку і включає суму відшкодування для кожного вкладника, яка розраховується виходячи із сукупного обсягу всіх його вкладів у банку та нарахованих процентів, але не більше суми, встановленої адміністративною радою Фонду на день прийняття рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних, незалежно від кількості вкладів в одному банку (пункт 4 розділу ІІІ Положення про порядок відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб коштів за вкладами).

Таким чином, з вищевикладеного вбачається, що реєстр вкладників які мають право на відшкодування коштів за вкладами затверджується виконавчою дирекцією Фонду відповідно до наданого уповноваженою особою Фонду переліку вкладників виключно після винесення рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації банку. А наразі, виплата гарантованої суми вкладникам здійснюється за рахунок ЦІЛЬОВОЇ ПОЗИКИ, що надана банку ФГВФО на підставі ст... 36 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», отже, звернення до суду зараз із позовом, на мою думку є передчасними, та не цій стадії не підлягають захисту у судовому порядку. Моя позиція також підтверджується численними постановами судів, про відмову в задоволенні позовних вимог, у разі звернення до суду із цим позовом під час дії тимчасової адміністрації.
Таким чином, такий позов слід подавати після розпочатої процедури ліквідації.

Арсен Маринушкін

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

1 комментарий к записи “Коли вкладнику проблемного банку оскаржувати невключення його в списки на виплату з ФГВФО?”

  1. Вікторія Григор"єва:

    Не обов"язково за рахунок ЦІЛЬОВОЇ ПОЗИКИ.

    Ст.36 вказаного Закону також прописує таку норму:

    «Зобов’язання банку, передбачені пунктами 1-1-4 частини шостої цієї статті, виконуються банком у межах його фінансових можливостей у порядку, встановленому нормативно-правовими актами Фонду.»

Оставить комментарий