Проект обращения вкладчиков к Президенту Украины

Админ президента

   Публикую проект обращения вкладчиков проблемных банков к Президенту Украины. Предлагается обсудить его, выработать согласованную редакцию и подписать такое обращение от имени вкладчиков многих проблемных банков.    Обращение нужно подать до проведения мощного совместного митинга, а митингом добиться его рассмотрения Президентом. 

   Все предложения по этой теме прошу направлять на адрес  zvdelta@gmail.com.

 

Президенту України

Порошенко Петру Олексійовичу

 КОЛЕКТИВНЕ ЗВЕРНЕННЯ

Ми, пограбовані вкладники банків, значна частина активного населення України, об’єднана в громадські організації, Ваші виборці, звертаємось до Вас з вимогою прийняти невідкладні заходи по припиненню руйнування банківської системи, грабування вкладів та захисту прав вкладників банків. Це не перше звернення вкладників, але наші голоси не почуті. Конкретних дій по вирішенню проблеми не приймається.

Під час дії диктаторського режиму Януковича, 23 лютого 2012 року Верховна Рада України прийняла Закон України № 4452-VI «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», який набрав чинності з 22 вересня 2012 року. Положеннями цього закону змінено підхід до системи гарантування вкладів фізичних осіб і закладені основи для неприкритого і безкарного грабування вкладів, руйнування банківської системи, грубого порушення конституційних прав фізичних та юридичних осіб. Ця система поклала основу для перерозподілу власності в Україні. Після здійснення Революції Гідності, ця система продовжує діяти.

Вражає те, що пограбування вкладників забезпечується комплексом неконституційних дій держави, які вважаються законними. Першим кроком, на підставі Постанов НБУ банку дається дозвіл на не повернення вкладнику його коштів. Другим кроком, дається можливість власникам банків безкарно вивести з банку кошти. Третім кроком, в банк вводиться тимчасова адміністрація з наступною ліквідацією пограбованого банку. В результаті цього вкладники, звичайно,  отримують тільки частину своєї власності в розмірі 200 000 грн. Решта коштів переходить у власність інших осіб.

На цей час у стані тимчасової адміністрації та ліквідації перебувають 57 банків України. Це наносить значний удар по економіці України. Збитки держави становлять 117 мільярдів гривень (по даним видання НВ від 03.08.2015р). Окрім цього, це і нанесення втрат неконституційними діями для мільйонів вкладників та клієнтів банків у сумі, яка наближається до 100 мільярдів гривень. Це збитки бюджету від розорення десятків тисяч юридичних осіб та підприємців, які втрачають свої оборотні кошти. Це нищівний удар по економіці країни!

Верховний Суд України в своєму конституційному поданні від 8 липня 2015 року № 201-2157/0/8-15 в Конституційний Суд України прийшов до висновку, що положення Закону України від 23 лютого 2012 року «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» не відповідають Конституції України.

Ні для кого не секрет, що завдяки цій системі, доведення до банкрутства стало вигідним для власників банків. У більшості проблемних банків, активи виводяться з банку, а банк ліквідується. Всі втрати від банкрутства покриваються за рахунок коштів їх клієнтів та з державного бюджету. Багатомільярдні збитки не розслідуються. Безкарність спонукає на зростання масштабів грабування банків. Це грабіж століття в Україні! Це великий злочин держави у відношенні до своїх громадян! Чому недоліки менеджменту банку та неприйняття Нацбанком своєчасних заходів для попередження руйнації банку треба покривати за рахунок громадян, які не мали змоги нічого зробити для недопущення краху! В цивілізованому світі прийнято покривати збитки за рахунок винуватої сторони. В нашій же країні все покладається на простих громадян та працюючий бізнес. Збільшуються податки, ростуть ціни на товари та послуги, ростуть комунальні тарифи, грабуються вклади в банках.

Це небачений акт насилля Держави над громадянами всупереч нормам Загальної декларації прав людини та Конституції України! Чи зможуть простити таке знущання українці?  Вкладники та клієнти банків – це, в першу чергу, найбільш активне частина суспільства – середній клас. Це внутрішні інвестори економіки країни. Це ті громадяни, які в значній мірі взяли на себе волонтерський рух. Це значна частина платників податків, наповнювачів бюджету. Це люди, які мають значний вплив на електорат країни. Грабування всіх коштів клієнтів банків в розмірі, що перевищує 200 000 гривень на одну особу є актом геноциду середнього класу.

Вклади громадян – це інвестиції в економіку. В Україну зменшився приток зарубіжних інвестицій. Найбільш актуальним стало питання залучення внутрішніх інвестицій. Уряд України вимушений просити кредити МВФ. Вражає те, що цей стан можна було б виправити за рахунок внутрішніх інвестицій, але НБУ, ліквідуючи банки і руйнуючи довіру до банківської системи, робить все можливе для того, щоб громадяни України забрали всі свої кошти з українських банків.

Руйнування банківської системи та грабування їх клієнтів в таких значних розмірах стало можливим завдяки корупції та непрофесійності керівництва НБУ та прокуратури. Ступінь розграбування банків, які визначаються неплатоспроможними свідчить або про некомпетентність, або про співучасть наглядових органів в виведенні активів банків. Цьому сприяє закриття інформації про дії адміністрації банків для вкладників грифом банківської таємниці. Такий стан справ в банківській системі несе загрозу національній безпеці України й потребує вжиття невідкладних заходів для виправлення нинішнього стану.

Пане президенте, відповідно статусу посади, Ви є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції  України, прав і свобод людини і громадянина. Ви приділяєте увагу багатьом менш значним подіям в Україні і реагуєте на них але ми, подавши десятки звернень, звертаючись до Вас у складі багатьох чисельних мітингів так і не змогли добитись від Вас дієвої реакції та конкретних кроків по вирішенню цієї проблеми.

Виходячи з зазначеного, ми просимо Вас прийняти делегацію представників громадських організацій вкладників банків та узгодити План дій по забезпеченню захисту прав вкладників банків.

 

Додаток: План дій по забезпеченню захисту прав вкладників банків (проект)

 

Голова правління

ГО «ЗАХИСТ ВКЛАДНИКІВ ДЕЛЬТА»                                       Клименко Дмитро Сергійович

(адреса, контактні данні)

Голова правління

Асоціації обманутих вкладників «Форум СОС»                           Панікар Герман Юрійович

(адреса, контактні данні)

….

(підписи інших громадських організацій вкладників)

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

5 комментариев к записи “Проект обращения вкладчиков к Президенту Украины”

  1. Вадим:

    Все грамотно и красиво. Одно печально, что батончик нас не услышит.

  2. Игорь:

    В любом случае, заявление подавать надо и отстаивать свои права.

  3. Николай:

    Меня ФГВФО определил в 4-ю очередь по выплате кредиторской задолженности, а мне у же далеко за 70 лет. Вопрос успею ли я получить свои сбережения до

    конца своей жизни? Пишите, приеду В Киев с плакатом обязательно. Николай

Оставить комментарий