У КВІТНІ ЗБИТОК ДЕЛЬТА БАНКУ ЗБІЛЬШИВСЯ МАЙЖЕ НА 4,2 МЛРД ГРН – ДО 37,46 МЛРД ГРН

Delta

В матеріалі видання FINBALANCE шокуючі результати аналізу фінансового стану Дельта Банку. Вражає немислимо велика різниця в показниках за дуже короткі періоди часу: на кінець 2014р, кінець першого кварталу 2015 року та на 01.05.2015 року. ФГВФО планує невиплатити вкладникам-"дробильникам" біля 1 млрд грн. Детальніше в статті.

За даними Асоціації українських банків, за січень-квітень поточного року збиток Дельта Банку становив 37,456 млрд грн. Це означає, що в квітні його негативний фінрезультат склав -4,176 млрд грн (за підсумками І кварталу було «мінус» 33,28 млрд грн).
За даними АУБ, на 01 травня капітал Дельта Банку виявився від’ємним на рівні майже -63,2 млрд грн (по балансовому капіталу «мінус» становив 31,5 млрд грн).
Це найгірші показники в банківській системі України.
Нагадаємо, як повідомляв Finbalance, на фоні всіх своїх фінансових проблем за національними стандартами фінзвітності Дельта Банк за 2014 рік задекларував… прибуток 46,3 млн грн. Водночас за міжнародними стандартами фінзвітності (які більші жорсткі, зокрема, в контекстів формування резервів) виявився збиток, причому гіпервеликий 18,9 млрд грн. А власний капітал на початок 2014 року був від’ємним на рівні -14,4 млрд грн.
В аудиторському висновку до фінзвітності банку за 2014 рік за МСФЗ фахівці аудиторської фірми ТОВ «Фінком-Аудит» констатують, що перелічені фактори викликали неплатоспроможність банку вже станом на 31.12.2014 року.
І тут виникає питання: чому НБУ тягнув з віднесенням Дельти до категорії неплатоспроможних, а Фонд гарантування вкладів фізосіб, відповідно, з введенням до банку тимчасової адміністрації? Чи не для того, щоб, наприклад, в банку була змога роздерибанити активи, повиводити кошти «своїх» структур, подрібнити депозити обсягом понад 200 тис грн., щоб вписатися в «страховку» ФГВФО й попереоформлювати вклади юросіб у депозити фізосіб?.. Тимчасова адміністрація була введена в Дельта Банку лише на початку березня.
Додамо, що націоналізацію «Дельти» заблокував Мінфін, оскільки вважав, що сума необхідної рекапіталізації може виявитися більшою, ніж 22 млрд грн, про потребу в якій заявляла глава НБУ В. Гонтарева (власне, вона й була «локомотивом» ідеї входження держави в капітал банку Лагуна). Якщо судити по збитках «Дельти», оцінки Міністерства фінансів були адекватнішими.
За даними Фонду гарантування вкладів, на 03 березня обсяг кредитних зобов’язань «Дельти» перед Нацбанком становив 9,3 млрд грн. Водночас В. Гонтарева публічно запевняла, що банк не повернув регулятору 4 млрд грн рефінансування. Де загубився борг в 5 млрд грн, не зовсім зрозуміло… Finbalance надіслав запит в НБУ, щоб зрозуміти, як так «склалося».
Нещодавно начальник антикорупційного управління Генпрокуратури Павло Жебрівський заявляв, що ГПУ веде кримінальні провадження по «Дельта Банку». За його словами, Дельта «наче обанкротився і це якимось чином хочуть перекласти на плечі держави». «Коли банк дає кредит, він бере заставу, принаймні, в два рази більшу. Коли банк бере рефінансування на 11 млрд грн… раз і дефолт отримати. Важко розуміти. Або кредити під дуті застави надавалися, або щось інше. Але це предмет розгляду для слідчого», — зауважував П. Жебрівський.
Як зазначав директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізосіб Костянтин Ворушилін, тих 20 млрд грн., які закладалися до держбюджету-2015 для наповнення ФГВФО, явно недостатньо, тому що не оцінювалося, зокрема, потрапляння до Фонду Дельта Банку.
Сума коштів фізосіб, що може бути відшкодована Фондом для вкладників Дельта Банку, на 02.03.2015 за даними звітності складала 16,73 млрд грн. При цьому К. Ворушилін заявляв, що ФГВФО не буде сплачувати вкладникам «Дельти» компенсації на суму біля 1 млрд грн, хоча вони наче й мають право на них претендувати, однак незаконно: в гарантований 200-тисячний ліміт їм вдалося «вписатися» за рахунок подрібнення депозитів перед введенням ТА.
У ФГВФО констатували, що виплати вкладникам «Дельти» за депозитними договорами, строк дії яких закінчився, та за договорами банківського рахунку (поточні рахунки) розпочнуться в першій декаді червня.
Не так давно роботу тимчасової адміністрації в банку продовжили до 02 вересня.
За даними ФГВФО, крім рефінансування НБУ на 9,3 млрд грн, на рахунках в Дельта Банку зависли кошти Державної іпотечної установи на 3,5 млрд грн, «Укрексімбанку» – на 1,6 млрд, «Ощадбанку» – на 3,3 млрд, а також держпідприємств, які обслуговував «Дельта».
К. Ворушилін запевняв, що не всі активи «Дельти» гнилі – є ніби «живі» й робочі, що створює хоча б якісь надії на відшкодування державі витрат, які вона понесе на виплати вкладникам банку (якщо ФГВФО сяк-так адекватно спрацює, чого раніше, підкреслимо, не бувало). Водночас судячи з фінрезультатів банку, принаймні, за квітень, ситуація стає все більш непевною.

Стаття видання  FINBALANCE

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий