ЄДИНИМ МОЖЛИВИМ СПОСОБОМ ВИВЕДЕННЯ АТ «ДЕЛЬТА БАНК» З РИНКУ Є ЙОГО ЛІКВІДАЦІЯ З ВИПЛАТОЮ ФГВФО ГАРАНТОВАНОЇ СУМИ ВКЛАДНИКАМ – ФОНД ГАРАНТУВАННЯ

Ворушилин

23 вересня 2015 року на сайті ФГВФО розміщено такий прес-реліз.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб вважає, що, наразі єдиним можливим способом виведення АТ «ДЕЛЬТА БАНК» з ринку є «ліквідація неплатоспроможного банку з відшкодуванням з боку Фонду гарантування коштів за вкладами фізичних осіб». Фонд має намір звернутися з відповідною пропозицією до Національного банку України.

Це пов’язано з тим, що із восьми кваліфікованих інвесторів, конкурсні пропозиції надали тільки два інвестори. Один з них не був допущений до конкурсу через несплату гарантійного внеску, а пропозиція іншого не відповідала принципу найменших витрат для Фонду гарантування.

Зокрема, пропозиція потенційного переможця передбачала докапіталізацію перехідного банку в сумі 3,1 млрд грн, яку здійснить Кабінет міністрів України. Фонд гарантування до сьогодні офіційно не отримав повідомлення про прийняття такого урядового рішення.

Відповідно до конкурсної пропозиції потенційний переможець планував реструктуризувати на 10 років зобов’язання перед НБУ та державними банками на суму 13,1 млрд грн. На запит Фонду гарантування жоден кредитор АТ «Дельта Банк» не підтвердив погодження з ним умов реструктуризації. Більше того, конкурсна пропозиція передбачала пролонгацію гарантованих вкладів фізичних осіб на строк не менше 3 років, що також суперечить діючому законодавству та матиме негативні соціальні наслідки.

З огляду на викладене, новостворений перехідний банк потребував би значної суми додаткового фінансування.

Фонд гарантування звернувся до потенційного переможця конкурсу з рекомендацією привести конкурсну пропозицію у відповідність до фактичного стану справ. Проте, була отримана відмова щодо внесення змін.

Крім того, Фонд гарантування не отримав від інвестора відповідного дозволу АМКУ на концентрацію суб’єктів господарювання, а НБУ своїм рішенням заборонив йому набуття істотної участі в перехідному банку.

Нагадаємо, що строк здійснення тимчасової адміністрації у АТ «Дельта Банк» закінчується 2 жовтня 2015 року.

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий